
1. Sticlă de protecție
- permite o transmisie excelentă a luminii solare în vederea producerii energiei electrice;
- are rol protector pentru modulele fotovoltaice (protecție în fața factorilor externi, precum vânt, îngheț, ploaie, ninsoare, coroziune și impact accidental);
- performanțe mecanice foarte bune 5400Pa;
- certificată Kiwa.
2./4. Folia EVA
- protecție UV foarte bună: 360mm;
- permite o transmisie superioară a luminii solare;
- calitatea superioară a gelului folosit în componența foliei EVA conferă încapsularea perfectă;
- certificată Kiwa.
3. Celule solare
- achiziționate de la cel mai important producător mondial în domeniu;
- au o înaltă eficiență pe termen lung, mai exact de 18,2%;
- performanță excelentă în condiții de temperatură ridicată și radiație solară redusă;
- toleranță 1% pentru fiecare panou fotovoltaic;
- prevăzute cu un strat antireflexiv, ceea ce conferă o absobție în proporție de 100% a energiei luminoasă;
- barele de contact de pe suprafața negativă sunt confecționate de aluminiu și au o grosime de 1,4mm;
- barele de contact de pe suprafața pozitivă sunt prevăzute cu aluminiu și au o grosime de 2,5mm.
5. Folie spate
- testată UV;
- certificată UL și Kiwa;
- alcătuită din 3 straturi, respectiv 2 straturi PA și 1 strat PET;
- excelentă protecție în fața intemperiilor, insolubilității și eroziunii;
- disponibilă doar în varianta alb.
Folia de spate se caracterizează prin durabilitate și rezistență îndelungată împotriva deteriorării și îngălbenirii.
6. Rame
- confecționate din aluminiu pur;
- anodizare cu titan;
- rezistență ridicată la coroziune;
- permite o bună aderență la vopsea;
- are rol de izolator electric și termic;
- rezistența excelentă la frecare și zgârieturi.
7. Cutie de joncțiune
- conexiune sigură și stabilă;
- materialul extern al carcasei este rezistent UV și proiectat să reziste la intemperii pe perioade lungi de timp;
- gradul de protecție IP65;
- design special creat pentru înlocuirea cu ușurință a diodelor.
8. Aliajul de lipire
- componența chimică: 63% Sn, 36% Pb și 2% Ag;
- dimensiuni: 1,7mm lățime și 0,2mm grosime;
- operațiunea de lipire a cositorului pe suprafața celulei se realizează doar cu Kaster 955, la recomandarea producătorului de celule solare.
În procesul de fabricare al panourilor fotovoltaice sunt folosite materii prime și materiale de calitate superioară. Acestea sunt supuse unei inspecții repetate, riguroase. Tehnologiile inovative, de ultimă generație împreună cu materia primă de calitate superioară asigură randamentul îndelungat al panourilor fotovoltaice.
1. Pregătirea celulelor solare
-
Celulele așezate cu atenție în suporții speciali creați, situați în interiorul unei incinte protejate și prevăzută cu senzor de deschidere, sunt preluate de un braț pneumatic prevăzut cu ventuze cu vid. Fiecare celulă este centrată automat, cu o precizie de 100%, pe un dispozitiv. Ulterior, celulele sunt preluate prin ridicare de același braț pneumatic urmând să fie poziționate manual pe banda de formare a șirurilor.
2. Pregătirea sticlei de protecție
-
Înainte de a fi introdusă în procesul de producție, sticla este curățată cu o soluție specială. Rolul sticlei în contextul formării modulelor fotovoltaice este de a proteja celulele solare de contactul direct cu agenții atmosferici și de a conferi rigiditate modulului manufacturat. Simultan, folia EVA este pregătită pentru a fi introdusă în fluxul tehnologic. Folia EVA este tăiată la dimensiunile corecte: 1657mm x 998mm pentru panourile fotovoltaice care conțin 60 de celule solare sau 1958mm x 998mm pentru cele care conțin 72 celule solare. Cu maximă prudență, folia EVA va fi poziționată deasupra sticlei de protecție. Ansamblul format va fi supus operațiunii de lipire a șirurilor (etapa 3).
3. Formarea șirurilor de celule
-
Utilizarea unui echipament profesional de formare a șirurilor de celule solare elimină riscul apariției erorilor de natură umană. Formarea unui șir de celule cu o anumită polaritate este realizată de un mecanism complex de lipire a cositorului pe suprafața celulelor. Șirurile formate ajung în dreptul sticlei de protecție cu ajutorul benzii transportoare. Ulterior, șirurile de celule formate sunt preluate prin ridicare de brațul pneumatic și poziționate cu precizie și acuratețe pe ansamblul format anterior.
Avantajul major al utilizării sistemului complet automatizat constă în efectuarea controlului calității de-a lungul întregului flux tehnologic.
Înalta calitate a lucrărilor realizate este garantată de efectuarea automată a operațiilor de lucru în mod sincronizat într-un mediu protejat de praf. Folosirea în procesul de fabricație a echipamentelor automate capabile să efectueze cu maximă precizie operațiuni complexe, precum și pregătirea, calificarea și specializarea operatorului contribuie semnificativ la confirmarea calității superioare a modulelor fotovoltaice.
4. Lipirea conductorilor
-
Șirurile de celule sunt înseriate manual de către operatori. Operațiunea de înseriere este realizată de persoane care acordă o atenție sporită detaliilor și au abilități practice desăvârșite. Simultan, în mod automat, sunt realizate conexiunile conform caracteristicilor de intrare-ieșire ale curentului.
Platbanda de interconexiune la care se conectează capetele firelor de cositor este așezată sub formă de rolă. Aceasta este debitată la dimensiunea programată. Astfel, operația este executată automat, cu maximă precizie, în condiții de siguranță și efort uman minim.
5. Testarea Picotest
-
Ansamblul format anterior este verificat prin testul Picotest. Efectuarea testului este posibilă datorită preîncărcării electrice din etapa anterioară. Testul constă în efectuarea de măsurători ale parametrilor electrici cu aparatul profesional de măsurare. Ulterior, pe masa de inspecție vizuală este verificată poziționarea celulelor solare. Dacă ansamblul rezultat întrunește toate caracteristicile necesare în vederea obținerii calității superioare a produsului final, i se vor atașa folia EVA și folia protectoare de spate. În caz contrar, ansamblul manufacturat nu este folosit ca element component al modulului fotovoltaic.
Testarea ansamblurilor formate de-a lungul fluxului tehnologic permite realizarea controlului calității pe întreg fluxul. Controlul calității produselor reprezintă pentru clienții noștri principalele garanții ale calității superioare a produselor cumpărate.
6. Laminarea panourilor fotovoltaice
-
Laminarea este efectuată de sistemul complex de laminare, care realizează vidarea perfectă a ansamblului anterior format. Setarea precisă a secvențelor de lucru determină aderența perfectă a straturilor componente. Laminatorul lucrează în vaccum la o temperatură fixă, respectiv 156°C, împiedicând astfel apariția unor eventuale erori. Aplicarea temperaturii are rolul de a modifica proprietățiile foliei EVA. În urma laminării, din folia EVA plastifiată prin polimerizare, este obținut un strat de material plastic care nu se va topi și în care celulele solare sunt casetate și lipite strâns de sticla de protecție și folie.
Precizia în lucru reprezintă principalul avantaj al utilizării laminatorului. Fiind o etapă tehnologică automată, implicarea factorului uman este minimă, determinând diminuarea riscului de apariție a erorilor.
După ce panoul fotovoltaic laminat s-a răcit este inspectat vizual. Scopul testării sub forma inspecției vizuale este obținerea de module fotovoltaice de calitatea superioară și eficiență ridicată.
7. Înrămarea panourilor fotovoltaice
-
Pe masa de finisare, prevăzută în partea centrală cu un disc mobil, panoul este rotit pentru a i se decupa capetelor reziduale în vederea ajustării marginilor. Simultan, ramele sunt pregătite pentru a fi introduse în procesul de producție. Aplicarea ramelor este realizată de echipamentul specializat în aplicare. Căptușirea ramelor este efectuată automat de un sistem avansat.
Profilele de dur aluminiu îndeplinesc un dublu rol, și anume asigură rigiditatea modulului fotovoltaic și fixarea cu ușurință a modulelor între ele sau pe un suport.
8. Aplicarea cutiei de joncțiune
-
Cutia de borne prevăzută cu diode de bypass este montată manual de un operator. Dioda de ocolire se conectează în paralel cu bornele de legătură ale fiecărui panou. Dioda îndeplinește rol dublu: de a limita încălzirea celulelor solare și de a menține constantă intensitatea curentului dacă circuitul este mai puțin performant sau umbrit.
Cablurile și firele izolatoare sunt dimensionate astfel încât pierderile de tensiune și energie să fie reduse la minim.
9. Testarea caracteristicilor modulelor fotovoltaice
-
Modulul fotovoltaic manufacturat este testat cu un sistem complex de ultimă generație, care simulează condițiile reale ale unei zile în doar 5 secunde. Testarea la lumină a modulului fotovoltaic constă în efectuarea testului curent-tensiune. Acuratețea ridicată a măsurătorilor caracteristicilor intensitate și tensiune este determinată de uniformitatea sursei de lumină, a cărei parametrii de radiație rămân constanți pe tot parcursul efectuării testării.
Caracteristicile modulelor fotovoltaice se măsoară doar în prezența personalului responsabil de calitate. Caracteristicile măsurate sunt:
- tensiunea de mers în gol UOC
- curentul de scurt circuit ISC
- tensiunea în punctul optim de funcționare UMPP
- curentul în punctul de putere maximă IMPP
- puterea maximă PMPP
- factorul de umplere FF
- coeficientul de modificare a puterii cu temperatura celulei
- randamentul celulei solare ɳ
Rezultatele obținute în urma testării sunt înregistrate, în mod irevocabil, în memoria unui computer și pot fi citite automat prin intermediul software-ului special instalat.
Se generează în mod automat, o etichetă adezivă inscripționată cu rezultatele generate în urma testării. Eticheta adezivă confirmă performanțele fiecărui modul fotovoltaic manufacturat, fiind ușor de citit și înțeles de orice persoană.
Modulul fotovoltaic este testat continuu de-a lungul întregului flux tehnologic, astfel asigurându-se controlul calității la nivelul întregului flux tehnologic.
10. Testarea electroluminiscenței
-
Testarea electroluminiscenței reprezintă testarea efectuată la nivelul fiecărei celule solare a modulelor fotovoltaice fabricate. Cu ajutorul testului se verifică dacă celulele încapsulate au înregistrat avarii pe parcursul procesului de producție. Rezultatul testului este prezentat sub forma unei diagrame. Diagramele generate sunt puse la dispoziția clienților.
11.Aplicarea colțurilor și Ambalarea panourilor fotovoltaice
-
Operațiunea de aplicare a colțurilor, confecționate dintr-un material special, se efectuează prin intermediul unui sistem avansat, performant și specializat în aplicare. Importanța aplicării colțurilor este determinată de stivuirea panourilor fotovoltaice.
Stivuirea este o operațiune cu rol vital în păstrarea, depozitarea și transportul panourilor fotovoltaice în condiții de maximă siguranță.
-
Ambalarea se realizează automat cu ajutorul unui sistem complex specializat în ambalare. Panourile fotovoltaice sunt ambalate în seturi de câte 26 bucăți per palet. Ulterior, paletul este ambalat în folie și cutii de carton (în seturi de câte 25 de bucăți per cutie).
Importanța ambalajului este esențială și reiese din rolul principal al oricărui ambalaj, și anume de a proteja panourile fotovoltaice de aparția eventualelor avarii.