România – țară agricolă cu soluții eficiente pe termen lung

În anii 2013-14, agricultura românească a suferit enorm când mii de hectare arabile au fost scoase din circuitul agricol pentru a se instala peste 1000MW fotovoltaici.

Dezvoltarea durabilă a agriculturii românești se poate realiza prin accesarea fondurilor de la AFIR. Cu ajutorul acestora, se pot crea sisteme de irigații ecologice alimentate din surse de energie regenerabilă. Majoritatea proiectelor fotovoltaice nu afectează în niciun fel terenul agricol atunci când se instalează, ci din contră aduc doar beneficii pe termen lung, și anume protejează canalele de irigații de incidența directă a razelor solare, care conduc la încălzirea și evaporarea apei de irigat.

Există și alternativa extragerii de apă de la mare adâncime cu un sistem prevăzut cu pompă. Această soluție permite folosirea apei pentru a crea iazuri pentru adăpat animalele sau pentru a iriga o micro fermă.

Avantajele utilizării unei metode de irigare prevăzută cu sisteme fotovoltaice vizează minimizarea costurilor investiției inițiale.

O altă soluție mai rar întâlnită în practică, momentan, dar cu potențial enorm este sera hibridă. Această construcție presupune includerea de panouri fotovoltaice, poziționate deasupra serei propriu-zise. Sera hibridă prezintă numeroase avantaje, dar cel mai important dintre acestea, care merită menționat este impactul asupra costurilor cu energia regenerabilă. Sera hibridă dotată cu panouri fotovoltaice ajută la diminuarea considerabilă a costurilor cu energia electrică ale agricultorilor români. O reducere a costurilor fixe ale oricărei investiții are impact pozitiv asupra costurilor finale de producție pentru legume și fructe. Singurul punct slab al unei sere hibride se reflectă prin riscul de inadaptare al unor anumite specii de plante într-un mediu privat de lumină intensă.

Wattrom, producător român de panouri fotovoltaice, susține întreg sistemul de implementare durabilă a echipamentelor folosite în agricultură prin oferirea de echipamente de înaltă calitate și eficiență garantate pe termen lung.