Diverse aplicații cu panouri fotovoltaice

panou-solar-exempluMajoritatea persoanelor afirmă că singurele utilizări ale panourilor fotovoltaice, denumite și panouri solare electrice, sunt pe acoperiș sau pe sol. În realitate, ideile de aplicare sunt foarte multe. Unele dintre acestea contribuie la simplificarea vieții cotidiene și la reducerea costurilor investițiilor de construire a rețelelor de transport energetic în locații izolate și nu numai.

Câteva idei interesante de aplicații cu panouri fotovoltaice le vom prezenta în cele ce urmează. O aplicație inovativă și deosebit de utilă a reușit să ne capteze atenția în București. În parcul Crângași există o aplicație cu panouri fotovoltaice, respectiv o toaletă autonomă cu autocurățare. O astfel de aplicație necesită un timp scurt de instalare și costuri minimale de întreținere.

O altă aplicație a panourilor fotovoltaice este panoul stradal cu alimentare ecologică. Panourile stradale care conțin anunțuri publicitare sau reclame outdoor sunt amplasate pe marginea autostrăzilor sau a drumurilor de interes european și național. Scopul principal al acestor panouri  este de a prezenta informația de interes în mod constant. Principalul dezavantaj al panourilor stradale simple este vizibilitatea redusă pe timpul nopții. Însă acest dezavantaj se poate transforma într-un veritabil avantaj dacă panourile publicitare outdoor sunt dotate cu led-uri de iluminare alimentate cu energie solară captată de panourile fotovoltaice. O perioadă de expunere ridicată (zi-noapte) generează încasări/venituri duble pentru beneficiarul reclamei outdoor.

Dispozitivele de semnalizare luminoasă reprezintă o altă idee de aplicație pentru panourile fotovoltaice. În orașele cu trafic rutier intens, pentru a se evita căderile de tensiune care pot determina ambuteiaje rutiere prin prisma lipsei sursei de alimentare a dispozitivelor de semnalizare luminoasă, se dotează dispozitivele de semnalizare cu panouri fotovoltaice.

O altă idee de utilizare a panourilor fotovoltaice este cea a amplasării acestora pe acoperișul trenurilor de transport persoane sau marfă. Utilizarea acestei metode de alimentare cu energie electrică este reducerea considerabilă a costurilor cu energia.